2017 har smugit igång, och många är nu i startgroparna med att planera växtåret. Varför inte inspireras av årets trender för inomhusväxter.

Året har på många sätt rivstartat. Speglas detta på något sätt i växttrenderna? Donald Trump har ju som bekant aviserat kraftiga förändringar (de flesta skulle säga försämringar) i den amerikanska klimatpolitiken. Växter kan som bekant bidra till bättre inomhusluft. De tar inte bara upp koldioxid och avger syre, de kan också ta upp många andra ämnen. Några av de bästa växterna när det kommer till luftrening är fredskalla, paradisträd och murgröna.

Ju fler växter man har inomhus, desto bättre blir luften. Därför är det inte konstigt att en av de stora trenderna för året är att ha mycket växter, och inte bara i fönstren. Det finns växter som trivs i svagt solljus, eller rent av i skuggan. Det gör att man kan hitta krukväxter för nästan alla vrår av hemmet.

Även om alla drar nytta av växter i hemmet så är det inte alla som har gröna fingrar. Som tur är finns det många växter som är så lättskötta och robusta att vem som helst kan ha dem hemma. Här hittar man bl.a. garderobsblomma, porslinsblomma, monstera och elefantöra.

Prepper-växter

Prepping är ett begrepp i tiden. Det handlar om att förbereda sig för en eventuell katastrof, som skulle slå ut stora delar av samhället. Många preppers har ett förråd med konserver hemma, men vad ska man äta när konserverna har tagit slut? Ätbara prydnadsväxter, som chili, basilika och jordgubbar, har ökat i popularitet, men det är osäkert om detta beror på den allmänna tendensen att förbereda sig för en systemkollaps. Den som köper ett nytt kök kan välja ett med integrerade odlingsmöjligheter. Annars kan man köpa ett miniväxthus att ha i köksfönstret eller på köksbänken.

Fler växttrender för året finns här.