Nu är äntligen våren här – det betyder att det är i hög tid att planera vad du ska odla i din trädgård. Och var i trädgården du ska lägga som mest fokus.

 

En bra sak att göra, för att få inspiration och massor med nya idéer, är att gå på en trädgårdsmässa av något slag, eller flanera på trädgårds- och byggbutiker online, som på http://wernamodesign.se/.

 

En populär trädgårdsmässa för trädgårdsentusiasten

 

En mässa som många trädgårdsfantaster går på är Vår Trädgård i Malmö. I ett pressmeddelande på MyNewsDesk står det att läsa om hur på Malmömässan kommer vara närmare 300 utställare som presenterar årets trender och nyheter när det kommer till både hus och trädgård. På Vår Trädgård, som ingår i mässans entrébiljett får den trädgårdsälskande massor med tips och råd kring allt som har med odling och trädgårdsarbete att göra. På mässan kan du få lära dig allt om hur du får till en snygg balkongträdgård till bioreningsverk för enskilt avlopp, till konstgjorda växter, trädgårdsrådgivning av landskapsingenjörer samt diverse trädgårdsprodukter och inspiration.

 

Odla i pallkrage – så här

 

Något som snabbt blivit allt mer populärt i våra trädgårdar är pallkragar. Men varför odlar i en sådan och vad kommer fenomenet egentligen ifrån. I en artikel i Expressen går det att läsa om hur pallkragarna är transportlådor som från första början kom till Europa från USA under andra världskriget. De användes nämligen för att säkra lastpaller på tågtransporter. Det som är så smart med denna är att de är går att fälla ihop och ställa på varandra, smidigt och enkelt. De är 120 x 80 x 20 centimeter i standardmått och är tillverkade i värmebehandlad furu. De är vidare perfekta att just odla i!

 

Upphöjd bädd

 

Grejen med pallkragen är att den är en upphöjd bädd som du inte behöver snickra för att få till. I denna kan du odla allt från grönsaker och potatis, till sommarblommor, kryddor klätterväxter, perenner och livliga bärbuskar. Det går till och med att ha en liten snittblomsodling i dessa smidiga kragar. Du styr på ett enkelt sätt vattning, gödsling och ogräsrensning samtidigt som du kan börja odla tidigt på våren eftersom jorden i pallkragen blir fortare varm när den är upphöjd från marken, det gör även att dräneringen blir bättre.

 

Fördelar med pallkrageodling

 

Andra saker som är fördelaktigt med pallkragen är att denna sparar plats, du kan odla både tätare och utnyttja platser i trädgården som annars hade varit krångliga att sätta frön i. Dessutom kan du få till en riktigt snygg köksträdgård utan att behöva lägga ner jättemycket tid och pengar – det är billigt, lätt och går snabbt och du kan odla i princip allt. Den enda nackdelen i artikel i Expressen är att det kan vara bättre att odla på friland om du ska odla i större skala för hela vinterförbrukningen.

 

Mer inspiration för växterna ute går att finna i magasinet Sköna hem. Där skrivs det bland annat om fakta kring blomman Dahlia, om drömska trädgårdstrender och utekök att tillaga maten vid när sommaren är här. Samt om hur du blir av med getingar snabbt.