Nu när vintern närmar sig är det många som funderar över hur växterna kommer att må och om de överhuvudtaget överlever kylan. Krukor som är extra skyddande, blomnäring och extra ljus är smarta tips för att få dina växter att vara glada året runt.

Köp hem dina växters favoritartiklar online. Du kan klicka här för att komma till en riktigt mångsidig online butik som har det mesta ur växtsyfte. Passa även på att fynda billiga trädgårdsmöbler och så vidare nu när det är reatider.

Ta hand om plantorna med ljus och rumsvärme

Växter mår bra av ljus och näring och det får dem under sommarhalvåret. Men många växter klarar även av köldknäppen om du använder rätt metoder och redskap. Det finns exempelvis extra skyddande blomkrukor som rötterna kan vila fint i och bredda sig i utan att du behöver göra omplanteringar. Extra blomnäring under vintern är bra och se också till att du köper hem ljus för växter som de kan stå under när vinterns mörkaste timmar slår till.

Ställ dina växter så ljust det går men undvik att de står ovanför ett element eller ett dragigt fönster. Låt de stå lagom varmt och i någorlunda kontakt med solljuset som finns.

Klipp ner växten

Vissa växter överlever vintern genom att du klipper ner dem med blommor och stänglar. Pelargoner är ett utmärkt exempel på detta. Ställ den mörkt och svalt under vintern, gärna i källaren och ta fram på våren igen. Då blommar den snart igen. Ta i lite ny blomjord och extra näring och ställ ut den på farstukvisten eller balkongen. Andra plantor som julros kan du direkt plantera i rabatten eftersom den blommar även under vintern utomhus. Den blir en färgklick till den annars så grådaskiga trädgården under de kalla månaderna på vintern.