Vad är bra att veta om krukväxterna du förmodligen har ståendes i fönster och på blombrädor hemma? Jo, att de ska ha ungefär samma behandling som vädret och omständigheterna gav dem där de från början har växt. Oavsett om det är i regnskog eller uppe i bergen.

 

Många är vi som älskar växter – ute som inne. Dessvärre är det så att Sverige är för kallt för många växter utomhus, det gör att det är enklare och roligare att odla och sköta om sina växter som trivs inne. Växter renar inte bara luft – de gör även hemmet mer trivsamt och välkomnande. Det är snyggt med mycket grönt runt sig, helt enkelt.

 

Var växterna kommer ifrån – påverkar hur de vill skötas

 

Det som är bra att tänka på är att många av de krukväxter vi köper hem kommer från varmare breddgrader från början, det för att de trivs i en rumstemp på i alla fall 20 grader Celsius. Några av de allra vanligaste krukväxterna i Sverige är orkidé, fikus i olika varianter, paradisträd, kalathea, monstera, fredskalla, murgröna, succulenter och elefantöra.

 

Om växterna har kommit från fuktiga skogar från början, som hortensia – ja, då vill de bli duschade då och då. De om i stället kommer från svala bergstrakter med tunn luft vill gärna stå lite svalare, inte över värmelement, samtidigt som vattnet inte får bli stående på fat och kruka.

 

Alla de som har ett inglasat uterum kan skatta sig lyckliga, i alla fall om man har fina växter som man tycker om. Men det gäller att det inte ligger i söder, det blir för soligt och varm för de flesta växter och egentligen är det bara kaktusar som klarar det. När det är vinter är det perfekt om du har extrabelysning som till exempel en växtljuslampa – det gör att växterna inte lider i det mörker som annars karaktäriserar det kyligare halvåret.

 

Se till att läsa på om dina växter så går det lättare att ta hand om dem. Det kan du göra här.