Ska du åka bort över sommaren? Att ha en trädgård som kan sköta sig själv ett tag är en god lösning. Såhär kan du göra för att plantorna ska överleva.

Att sätta funktionen först är alltid relevant när man ska planera trädgårdens utformning. Det finns många valmöjligheter gällande hur man kan odla, och inspiration till hur man kan arrangera detta kan man hitta på bland annat http://njutatradgardsdesign.se/. Är man till exempelvis en person som ofta reser bort kan det vara bra att planera trädgården så att den sköter sig själv. Detta skriver Uppsala nya tidning, som menar att det största problemet med att ha en trädgård är att man aldrig kan känna till vädret. Johan Slätis, som är trädgårdsargonom, säger följande till svenska.yle.fi:

”När man planerar en trädgård utgår man från funktionen, vad det är som händer där. Skall det finnas plats för barn att leka, för vuxna att sitta och umgås eller är det fråga om en trädgård man främst tittar på?”

Tips för att få trädgården att överleva

Att be grannarna om hjälp med vattning och skötsel är såklart en idé, men det går även att planera trädgården på andra sätt. Ett tips är att se till att krukväxter inte står för trångt om de växer mycket. Ett annat tips är att plantera om alla växter som har rötter som täcker krukans botten, innan man reser bort. Sedan bör man ställa alla krukor tillsammans på en lätt skuggig plats. Upp- och nedvända petflaskor fungerar bra som automatiska bevattningssystem. Till sist bör man även öppna fönster i eventuella växthus så att syre kan nå in. För att få ett jämnt odlingsklimat är exempelvis odlingslådor en annan bra lösning. Mer om dessa kan man läsa hos Expressen.