Det finns många sätt att göra en trädgård vacker ur en estetisk synpunkt. Ett sätt är använda en vacker inramning. En sådan skulle kunna bestå av tegel, trä eller sten.

När du väljer inramning till rabatter, träd eller buskar som du inte vill ha direkt i gräsmattan, eller där du inte vill att gräsmattan ska växa in, är sten ett ypperligt alternativ. Dels är det snyggt, dels kan du välja en färg som framhäver din rabatt. Stenar kan också läggas på flera olika vis och kan på så sätt “lyfta” rabatten.

Rabattkant i sten

Om du vill ha en prydlig kant mot gräsmattan är sten ett bra alternativ. När du ska rama in rabatten med kantsten kan du välja att lägga den i mönster för att skapa effekt. En stram rabatt med exempelvis barrväxter eller buxbom kan göras intressantare med en inte lika stram kant. Har du däremot en lite vildare rabatt, kanske i English cottage-stil, kan en stramare kant “lugna ner” rabatten något. Innan du lägger stenen bör du gräva bort allt gräs och gärna lägga markduk eller något annat material i botten som släpper igenom vatten. Därefter fyller du lämpligtvis med grus innan du börjar lägga stenen.

”Perenner är fantastiska, men många av dem kan vara invasiva.”

Växter för din rabatt

Perenner är fantastiska, men många av dem kan vara invasiva. Toppklocka och nunneört är växter som gärna sprider sig. Om du inte vill ha dem överallt är en rabattkant ett bra alternativ. Eller satsa på växter som inte sprider sig lika häftigt, helt enkelt. Gillar du English cottage-stil investerar du exempelvis i fingerborgsblomma, stjärnflocka, aklejor, bondpioner och rosor för att nämna några. Blanda gärna färger som silver, rosa, lila, vitt och gult. Den här typen av rabatter älskas också av humlor och bin.