Luften vi andas i våra hem är viktig. Bra luft ger bättre livskvalitet genom att minska risken för allergi, astma och huvudvärk. Vilka växter ska du helst ha i sovrummet? Vad gör egentligen en luftrenare?

 

Ren luft är en förutsättning för att hålla sig frisk. Med en luftrenare hemma, kanske i sovrummet, kan du andas bra luft när du sover. En energisnål luftrenare från Coway binder inte bara dammpartiklar som finns i inomhusluften, den rensar även bort pollen och eliminerar lukter. Det gör att inomhusklimatet blir bra mycket hälsosammare, särskilt om du är astmatiker eller allergiker och är känslig för luften du andas. Har du dålig inomhusluft runt dig kan du lätt få ont i huvudet, få svårt att koncentrera dig eller bli trött fast det är mitt på dagen. Skapa en frizon i ditt sovrum med bra luft och fina växter som gör det lugnt, grönt och skönt.

 

Mer om luft och ventilation i bostäder kan du läsa om på Boverkets hemsida.

 

Växter som renar luften

 

Rätt växter kan även det göra så att din sömn påverkas på ett positivt plan. I Expressen går det att läsa om hur växter bidrar med väldoft och förbättrar luften inomhus på en och samma gång. Ganska häftigt med andra ord. Först och främst, alla krukväxter motverkar torr luft. Under vinterhalvåret tenderar luften inomhus att bli varm och torr, något som kan kännas obehagligt i andningsvägarna. Det gör att alla krukväxter i stort sett är positiva överlag att ha hemma och inte minst i sovrummet. Men sedan finns det några växter som passar extra bra i just sovrummet. Några av dessa är.

  • Lavendel – Doften av lavendel är både lugnande och kan motverka ångest och stress – två vanliga anledningar till just sömnproblem. Dessutom är denna växt väldigt vacker att titta på.

 

  • Murgröna – En lättskött växt som trivs bra ifred. Enligt Nasa är denna växt den bästa på att rena luften från gifter samt att tillföra syre. Det om något är att lita på. Inred med denna i sovrummet alltså.

 

  • Aloe vera – En häftig och nyttig växt som förbättrar luftkvaliteten genom att avsöndra syre och absorbera giftig koldioxid under natten. Glömmer du bort vattningen är det ingen fara, denna växt klarar torka väl.

 

  • Jasmin – Denna blomma har en ganska sötstark och tung doft som verkar lite som en vattendelare. Vissa älskar den, andra klarar inte av den en längre period. OM du gillar den kan den dock verkligen göra ditt sovrum och din nattsömn trivsammare. Doften har en lugnande effekt och det kan hjälpa dig att varva ner och slappna av inför natten.

 

  • Svärmorstunga – Denna vackra och ståtliga växt tål torka och ser väldigt cool ut på fönsterbrädan i sovrummet. Den hjälper även till att förbättra luftkvaliteten genom att tillföra syre, absorbera koldioxid och rena luften från partiklar och annat.

 

I Indien är luften en annan i Sverige. I alla fall i de större städerna. I en artikel i Svenska Yle går det att läsa om hur att andas i Delhi är som att röka två paket cigaretter om dagen. Det gör att man ser saker lite i perspektiv.