När våren står i blom är det många som börjar kultivera tankarna om ett riktigt fint och bra växthus. Ett stort, rymligt sådant med bra arbetsytor, vädringsmöjligheter och chanser att odla fina växter och fruktträd som annars skulle vara omöjligt att odla i vårt klimat. Kanske till och med vara självförsörjande på tomat och gurka under hela sommarsäsongen! Men vad kostar egentligen ett växthus och vilket lån skulle man behöva ta?

Att montera ett växthus på sin gård är en trend som växer sig mycket stark i Sverige idag. Det har skapats som en ny grön våg där alltfler vill närma sig naturen och lära sig om dess utmaningar och hemligheter, och många av oss upptäcker att det är både rogivande och bildande att odla. Det är bra att veta att man inte ska rusa in i något lån om det är det som ska finansiera ens byggnation, och ett alternativ kan vara att ta ett blancolån. Är du osäker på vad det innebär kan du läsa mer om det här: https://www.bluestep.se/ekonomitips/ordlista/blancolan/

Smakar det så kostar det

Jo, det gamla ordspråket ”smakar det så kostar det” stämmer kanske in bra på växthus. Även om det finns standarder i olika variationer och man inte behöver satsa på det mest avancerade och största växthuset så pekar mycket på att ett stort och välventilerat växthus ger betydligt friskare och bättre skörd. Du har också mer arbetsutrymme vilket kanske skapar ro att vistas därinne och arbeta med dina växter. Det finns också varianter du kan bygga själv, men du får helt enkelt väga din budget med bekvämligheten på ditt växthus.

Frågor du kan ställa dig är om du vill att det ska kunna gå att dra vatten till växthuset, eller om du till och med skulle vilja att det gick att värma upp under vintrarna. En del växthus är så pass moderna och bra idag att man kan odla i princip året om, beroende på hur avancerat man har anlagt växthuset. Det är också bra om du ser till att placeringen av växthuset är bra, ljuset är faktiskt också nyckeln till ett välmående växthus. Får du inte ihop det ekonomiskt kan du alltid anlägga ett miniväxthus som finns att köpa för betydligt lägre summor. Då får du lägga en del växtdrömmar på hyllan, men vad sägs om en tidig jordgubbsskörd?

Det är inte bara i Sverige som byggboomen för växthusen spirar, man vittnar även om trenden i finska Vasabladet.