Växter i hemmet såsom gröna plantor, krukväxter och snittblommor behöver alla ordentligt med solljus för att växa och må bra – se därför till att alltid inreda hemma med ljusinsläppet i åtanke.

Att få gröna fingrar är ingen konst, inte när man vet hur vilka knep det är man ska ta till. Något att tänka på om man vill att ens växter i hemmet ska må så bra som möjligt och verkligen frodas är att se över vilket ljusinsläpp man har. Dessutom kan det vara bra att även kolla vilken typ av växter som kräver vilken typ av ljus, vissa vill ha mer och andra vill ha sparsamt. Något som till exempel kan vara smart att göra är att passa på att byta till bra PVC-fönster vid en renovering för att bättre ljusinsläpp och låta de plantor som vill ha mycket ljus verkligen få det också.

Välja ljusinsläppet med teknik

Det finns många sätt att reglera vilket ljusinsläpp man har i hemmet. Visste dui till exempel att gardinen uppfanns till just detta syfte? I Svenska Dagbladet skriver man om hur man redan på 1400-talet började använda just tyg för att dosera och reglera ljuset i välbärgade köpmans- och borgarkretsar, och sedan har det liksom hängt med. Men idag behöver man inte ha gardiner om man absolut inte vill för att det är snyggt. Något som Ny Teknik nämligen skriver om är hur man snart kommer kunna köpa smarta fönster precis som man idag kan köpa smarta telefoner och datorer. Dessa fönster kan nämligen tonas efter hur starkt ljuset utifrån är och på så vis reglera ljuset inne.

Vissa växter vill inte ha ljus

Något som dock kan vara bra att lägga på minnet när det kommer till ljus och växter är att vissa faktiskt vill stå i dunkel för att må bra. Dessa ska man därför placera på ytor i hemmet som saknar direkt solljus. Men vilka växter handlar det om? Det har Expressen listat:

  • Kalatea – för mycket ljus bleker denna växts fina markerade blad.
  • Prickblad – passar i badrum eller bakom en gardin för denna ska nämligen aldrig så i direkt solljus.
  • Dracena eller drakblodsplanta – kan skadas av solljus, ställ den i skugga.
  • Bromelia – trivs väldigt bra i badrum och inte i direkt solljus utan det räcker med en lampa.
  • Silverkalla – vill stå varmt men inte i sol, ställ den bakom en gardin så trivs den.