Sommaren står för dörren och nu är det hög tid att börja förbereda inför sommarens planteringar – och väljer du att odla i pallkrage kan du sedan odla året om.

Nu när kylan släppt ut marken är det dags att börja förbereda inför sommarens odlingar och planteringar i trädgården. Men bra för dem som inte har en trädgård eller inte vill plantera där är att man också kan odla på andra sätt. Till exempel genom att plantera sin odling i en pallkrage. I en sådan kan man odla det mesta, allt från örter till grönsaker och också blommor. Något som Helsingborgs Dagblad tipsar om är hur man i Ängelholms kommun nu anordnar fröbibliotek och i samband med det kommer man också hålla en föreläsning om hur man på bästa sätt just lyckas med odlingar i pallkragar.

Både inne och ute

Fördelen med att odla i pallkragar är att odlingen kan bli lyckad både inomhus och utomhus, och att man inte behöver en trädgård utan att det går bra att ställa pallkragen där den får plats helt enkelt. Enligt trädgårdsexperten Sven Björkebaum fungerar vilket markunderlag som helst för odlingen och då man själv kan bestämma hur hög pallen ska vara vilket gör att personer som har svårt att böja sig till marknivå kan dra fördel av detta. Till Sveriges Radio säger han även att det dessutom kan bli bättre odlingar om man har kragen högre upp, då får plantorna mer ljus och växer bättre. Men det finns självklart en hel del saker man ska tänka på när man gör en sådan här odling, vilket Expressen skriver om, men främst är det fördelar som råder. Till exempel skriver tidningen om hur man till exempel minimerar risken för att ens odling drabbas av ogräs och att man också har mer kontroll över odlingen än vad man har när man odlar på marken. Och man kan odla det mesta i dessa. Något Expressen till exempel tipsar om är att odla bland annat grönsaker, potatis, kryddor, sommarblommor, sittblommor, klätterväxter, perenner och till och med bärbuskar.

Främsta fördelarna med detta sätt att odla på

  • Kontroll – du får bättre kontroll över dina odlingar och slipper ogräs, plus att du enkelt kan styra över både vattning och gödsling.
  • Odla året om – har du en upphöjd pallkrage eller odlar inomhus blir jorden uppvärmd fortare och du får även bättre dränering.
  • Du sparar plats – eftersom du kan ha odlingarna vart du vill så kan du enkelt även flytta på dem, till exempel kan du ha kragen i trädgården, på balkongen eller på terrassen. Dessutom kan du odla tätare och får mer resultat av dina odlingar.
  • Låg kostnad – det är billigt att odla på det här viset och du får bra resultat.

Kort om pallkragar

  • Är en transportlåda från början, vilket de fortfarande används som och kom Europa från USA under andra världskriget.
  • Är traditionellt tillverkad som en låda med ram som oftast är i värmebehandlad furu eller gran. Lådan har även metallbeslag och kan vikas ihop när den inte används samt att det går att stapla flera pallkragar på varandra
  • Är i standardstorlekarna 120x80x20 centimeter eller 60x80x20 centimeter.