Det är enkelt att skaffa sig en snygg trädgård, det hela handlar om att plantera växter man tycker om och sedan rama in dem på ett snyggt sätt – och det gör du enklast genom att anlägga en snygg rabatt med hjälp av kantsten som ram!

Att anlägga en rabatt är inte så svårt som det kanske låter. Snyggt blir det dessutom när du avgränsar gräsmatta, blomsterrabatt och gångväg med hjälp av kantsten, vilket inte heller är svårt att lägga. Börja med att välja vilken typ av sten du vill ha och rama sedan in tomtens gångar och planteringar i rundade läggningar för att undvika fyrkantiga inramningar. Något som till exempel Allt om Trädgård tipsar om är att skapa kanter på olika sätt. När man exempelvis väljer natursten som inramning kan man lägga dessa på ett sätt som skapar djup och känsla, och när man väljer att gjuta fast stenen blir intrycket något vassare. Ett tips man delar med sig av är också att lägga stenen på ett sätt som gör det enklare att ta sig fram med gräsklipparen, det gör man genom att lägga stenen i samma nivå. Eller så kan man välja att göra en upphöjd kant, kom bara ihåg att det kan vara något krångligare att ta sig fram med gräsklipparen här och att du kan behöva klippa vissa grässtrån närmast rabatten på annat sätt – fördelen med denna variant är dock att jorden i rabatten hålls på plats mycket bättre. Hur gör man själva rabatten snygg då? Det är faktiskt också väldigt enkelt och i Aftonbladet har man delat med sig av följande tips för att snabbt och enkelt skapa en härligt grönskande blomsterrabatt:

  • Våga blanda – vilka blommor tycker du om? Våga ha alla i samma rabatt så du får en riktigt snygg färgexplosion, se bara till att de går någorlunda ton i ton för att det inte ska bli alltför rörigt!
  • Lämna utrymme för tillväxt – även om du tycker att det ser glest ut när du planterar dina växter i rabatten ska du komma ihåg att det behövs en del utrymme för att de ska växa till sig, ett vanligt fel är nämligen att man planterar för tätt.
  • Undvik raka kanter – låt rabatten bli böljande, det blir den genom att undvika raka linjer vilket även gör rabatten mer levande.
  • Lägg kantsten – skapa en snygg inramning med kantsten mot gräsmattan för ett bättre resultat, du vet väl att gräsmattan annars snart kryper in över rabatten också.

Många goda råd om stensättningar

Det finns en rad olika saker som man kan använda kantsten till förutom till rabatterna eller gångvägarna på tomten. Hela 30 stycken olika tips om hur man kan använda olika kantstenar och andra stenar i trädgården är något som Vi i villa sammanställt. I deras artikel har man tips om allt från garageinfarter till uteplatser, samt allt däremellan så om man är sugen på att anlägga en snygg trädgård kan det vara bra att läsa den typen av artiklar innan – om inget annat kanske du hittar en massa bra inspiration till hur du ska göra!