En av de stora trenderna när det kommer till växter inomhus är luftplantor, även kallade airplants. Dessa plantor kräver ingen jord, vilket gör dem mer flexibla än krukväxter.

Luftplantor är växter som i naturen lever på stenar eller på andra växter. De tillhör släktet Tillandsia, och har någonting som ser ut som rötter, men som i själva verket inte är det. ”Rötterna” används för att hålla växten på plats – den tar upp vatten och näring genom bladen. Växterna finns i många typer av miljöer: öknar, djungler och bergslandskap. Generellt trivs de dock bäst där luften är lite fuktig, och därför är det många som placerar växterna i köks- eller badrumsfönstret, där det bildas vattenånga. De kan dock placeras i vilket rum som helst, men då bör man spreja plantorna med vatten några gånger i veckan. Man kan också sänka ned plantan i vatten en halvtimme i veckan. I så fall bör man låta plantan ligga upp och ned i en halvtimme efteråt, så att vattnet rinner av ordentligt. Annars kan plantan ruttna.

Totalt finns 650 olika sorters luftplantor, som varierar i storlek, färg och form. Ju mörkare blad, desto solkänsligare är plantan, och bladen kan faktiskt bli brända om plantan får för mycket sol. Förutom färgen och formen är det blommorna som får många att uppskatta luftplantor. Plantan blommar en gång under sin livstid, med exotiska blommor i starka färger. Efter att en planta har blommat bildar den miniplantor, som man kan separera från huvudplantan. På detta sätt får man fler plantor som man kan placera ut i bostaden, eller ge bort.

En luftplanta kan läggas på ett bord eller en hylla, eller hängas upp i en ampel. Butiker som säljer luftplantor har ofta också hållare av olika slag till salu, men det går också bra att göra egna hållare, av snäckskal, grenar eller något helt annat. Mer inspiration finns här.